27 juni 2013

La Chouffe Houblon IPA Tripel - Trefaldiga tomtar

Har precis kommit tillbaka från min Beercation i Bryssel och tänkte börja avrapportera med det första ölet jag drack på belgisk mark.
La Chouffe ölen bryggs av Brasserie d'Achouffe i byn Achouffe nära den Luxemburgiska gränsen. Bryggeriet är grundat så sent som 1982 och är väldigt kända för sina kreativa och kvalitativa öl. Jag tänkte börja med La Chouffe på grund av att de brukar finnas tillgängligt i Finland i både välsorterade matbutiker och på Alko. Dessutom är Chouffes öl lätta att känna igen på den lilla tomten som figurerar på alla etiketter.

Den här Chouffen är en Dubbel IPA Tripel. Tripel syftar oftast på det starkaste ölet som ett belgiskt bryggeri framställer och en Tripel är allt som oftast en Pale Ale. En Dubbel IPA är en India Pale Ale som är kraftigt humlad och har en alkoholhalt över 7,5%.

Chouffe gör två varianter av detta öl ett aningen starkare som säljs på fat som en lite svagare flaskversion. Flask ölet väger in med 9% alc.vol och fatversionen med 10% alc.vol. Det är fatversionen som jag testat.

Till färgen är ölet gyllene och aningen grumligt. Väldigt intressant och komplex doft som är blommig med toner av citrus, lakrits, vilda örter och tropiskfrukt.

Smaken är intensiv och komplex och domineras av en stor örtighet kombinerad med en alkoholsötma och väldigt behaglig men aningen dominerande humlebeska. Efterbeskan är lång och intensiv. Gott men känns som någonting fattas eller så var det bara för komplext, borde kanske dricka det några gånger till för att gräppa det bättre. Rekommenderas varmt åt alla 4/5

Inköpsställe: Delirium Café, Bryssel
Pris: 3,70€ för ett glas. Finns på alko i stor flaska för 8,99€
Typ: Doubel IPA / Tripel / Strong Ale
Alc. vol: 10%
EBU: 45

Inga kommentarer: