23 juli 2012

Sininen 3,5% - Blå som vatten

Lahden Sininen var Mallasjuoma-bryggeriets varumärke och bryggdes första gången under namnet Lahden Erikoisolut III år 1935. Korken och etiketten var blå så ölet blev snabbt kännt som Lahden Sininen i folkmun. Hartwall köpte bryggeriet år 1988 och år 1997 upphörde tillverkningen.
Ölet var ursprungligen av typen pils med en rejäl humlebeska. Man tog tillbaka varumärket år 2008 och år 2012 blev sininen Hartwalls första nya II:klass öl. Idag är ölet ett väldigt blekt lager öl med inte så mycket smak. Sininen som fanns som mellanöl före 2012 var av helt annan karaktär.

Färgen är väldigt ljus halmgul med ett väldigt snålt skum som försvinner snabbt.
Då man doftar på ölet hittar man en doft som påminner och ger hopp om en ordentlig pils. Det är lite vått gräs, halm, malt och någonting söt-surt som hänger i luften.

Då man smakar på ölet märker man en cider aktig syra och det är det ända som står ut. Ölet är väldigt lätt med en kortsmak. Passar säkert bäst för 14-åringar eller som sällskap på stranden/bastun eller vid andra tillställningar där du vill dricka mycket men helst inte bli alltför full. Vattning och en stor besvikelse 1/5.


Inköpsställe: S-market
Pris: 0,68€
Typ: Lager
EBU: -
Alc. vol: 3,5%
Var gjordes testet: Hemma på Åland

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja. Vi har precis samma åsikter du och jag. Bra analys