10 dec. 2010

Victoria Bitter - En början på en lång relation



Då är det dags att sparka igång öl-bloggandet. Idag kommer jag att testa en Victoria Bitter.

Victoria Bitter kommer från Australien och är den mest sålda ölen i Australien. Ölet bryggs av Carlton & United Beverages och introducerades redan 1890. Till stilen är ölen en Full Strength Bitter Lager och har en alc.vol på 4,6%. Bitterheten klockar in på kraftiga 36 EBU.

Jag är en person som verkligen gillar ordentligt humlade och Bittra öl så jag har sett fram emot den här provningen redan länge. Till färgen är VB ljust guldfärgad och skumkronan är tjock men kortlivad. Färgen är det första som slår en, vanligtvis brukar Bitters vara rödbruna aningen tegelstens aktiga, men icke sa nicke denna är väldigt ljus. Doften är väldigt örtig med inslag av honung och en lätt fruktighet, väldigt tilltalande och inbjudande.
Då är det äntligen dags att smaka på ölet. Det är väldigt syrligt men ändå lent med toner av nötter och svamp. Beskan kommer och kramar till bakredelen av tungan efter en stund men inte alls på ett sådant sätt som 36 EBU brukar. Ölet är även ganska torrt och krispigt. Det som dock är förbryllande är hur lättdrucket det är. Jag skulle rekomendera det här ölet till en Rugbykväll med grabbarna på grund av den höga drinkabiliteten. Passar utmärkt med nachos, chips och nötter. Kan även bra användas som törstsläckare efter ett träningspass eller en varm sommardag. 4/5

Inköpsställe: K-Market Kamppen
Pris: 2,39€
Typ: Bitter Lager
Alc.Vol: 4,6%
EBU: 36
Andra Serveringsställen: Aussie Bar
Var gjordes testet: Hemma i Mariehamn

2 kommentarer:

chik3nn sa...

Ta och prova (om du inte ennu har) en IPA öl från alko med namn Old Empire.

http://alko.fi/tuotteet/fi/720506

Eller vartifrån du nu sen hittar en där vart du befinner dj...

Anonym sa...

Krippe Mac´s Gold testning nyt heti!! Och ge 5/5