24 dec. 2010

Malmgårds Julöl - God Jul från Pernå


Malmgårds Julöl byrggs på Malmgårds Slott i Pernå av Malmgårdin Panimo OY. Malmgårds bryggeri är det före detta Huvilan Panimo som flyttat sin verksamhet till slottet. Ölet är bryggt på speltvete från slottets egna åkrar samt från friskt källvatten från Östra-Nyland. Det görs mycket kvalitets öl på slottet och till dom mest kända produkterna kan man räkna Malmgårds Dinkel, Huvila ESB och Huvila Joutsen. Alla bryggeriets öl är ofiltrerade.

Då är det dags att komma in i julstämningen med Malmgårds Julöl. Etiketten är inte speciellt julig det är bara den grön/röda färgsättningen som tyder på jul. Då man häller upp ölet märker man att skummet är aningen kort, men färgen är en gemytlig mörk koppar. Men i dofterna känner man igen ett äkta finskt julöl det är lite enbär, nejlikor och humle. Smaken har svårt att komma upp i samma fresha nivå som dofterna. Ölet har en angenäm bitterhet som ger den lite extra tyngd. Det är mycket rostat med massvis av malt och en ganska krispig och lång efterbeska. Ölet passar nog bäst till kötträtterna och den rökta fisken på julbordet men pga. bitterheten undrar jag om detta bara är Huvila ESB med en lite mörkare malt sort och aningen mindre alkohol?

För att försöka summera ihop allting så visst är ölet gott, men smakar det jul? Nej inte riktigt, 3/5 som julöl som en Bitter Ale 3,5/5. Gott? Visst! Men det nådde inte riktigt hela vägen vilket är lite synd. Då sitter man här och hoppas det blir bättre nästa år.

Inköpsställe: K-Citymarker Borgå
Pris: 3,95€
Typ: Julöl
Alc.Vol: 4,5%
EBU: -
Var gjordes testet: Hemma i Borgå


För att få veta mer om Malmgårds Slott och Bryggeri klicka här!

Inga kommentarer: