Här är det maltigt värre. Detta kommer att bli en ölälskares kärleksförklaring till den gudomliga maltdrycken. Jag kommer att testa olika Öl och ge min synpunkt på dem.
5 dec. 2011
Lindemans Gueuze
Lindemans är ett familjeägt bryggeri som ligger i Vlezenbeek utanför Bryssel. Man brygger olika typer av lambic de mest kända i Finland är Kriek och Gueuze. Men man brygger också Framboise som är smaksat med hallon och en lambic som man smaksätter med persikor.
Gueuze är en speciell öl-typ som görs genom att man blandar ung lambic (1-år lagrad) med äldre lambic (lagrad 2-3 år). Eftersom den unga lambicen inte är färdigt jäst innehåller den fortfarande restsocker. Detta leder till att ölet fortfarande jäser då det tappats på flaska och på så sätt är det en levande produkt. Det som också är intressant är att traditionella humle smaker inte framträder i lambic på grund av att även humlet i ölen har genomgott en lagringsprocess.
Till färgen är ölet oranget och grummligt. Den bildar en medeltät men ganska kortlivad skumkrona. Då man doftar på ölet känner man en stark syra som påminner mycket om torr äppelcider. Man hittar även aningen citrus och lite gräs. Överlag ger den ifrån sig starka men fräsha dofter. Då man klunkar i sig av ölet blir man väldigt överraskad av syran i smakerna, det här smakar ju precis som engelsk cider var min första reaktion. Ölet är medelfylligt, torrt och fräsht.
Gueuze skulle vara klockrent en sommardag, känns alldeles för fräsht och uppiggande att klunka i sig så här i vintermörkret. Gueuze passar bäst för folk som gillar torra viner, traditionell cider, cava och champagne. Gueuze passer nog antagligen bäst som en aperitif men gör också väldigt bra för sig med fisk och skaldjur.
Helt klart ett av dom mest intressanta ölen Alko har att erbjuda i sitt standardsortiment och det blir en välförtjänt 5/5. Behaglig, annorlunda och lätt drucken.
Inköpsställe: Alko
Pris: 3,11€
Typ: Gueuze
Alc.Vol: 5%
EBU: 20
Var gjordes testet: Klinten
Etiketter:
Belgien
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar