Hoegaarden är en liten by i Belgien som är känd för sina veteöl och framför allt bryggeriet Hoegaardens wit. Det ölet som bryggs av Hoegaarden Brewery är dock inte det riktiga "Hoegaarden Wit", det äkta receptet ägs nämligen av Celis och bryggs idag under namnet Celis White av Brouwerij van Steenberge. Hoegaarden Brewery ägs idag av InBev.
Receptet för en Hoegaarden baserar sig på vatten, jäst, vete, humle, koriander och torkat skal av Curaçao apelsinen Lahara.
Hoegaarden Wit är ofiltrerad och genomgår en fortsatt jäsning på flaska och är därför grumlig och innehåller en jästfälning. Fälningen ger mycket smak åt ölet. Då man häller upp ölet skall man hälla så långt att man har 1/4 kvar i flaskan, sedan avbryter man upphälningen och roterar flaskan för att få fart på fälningen. Därefter så häller man upp resten av ölet så att man har flaskan upp och ner och roterar den så att ölet rinner ner i glaset som en spiral. Då har man fått med hela fälningen och kan uppleva ölet så som det var tänkt att avnjutas. Lägger man ner en citron skiva i ölet tillför man för mycket syra och tar bort största delen av ölets egna aromer. Traditionen med citronskivan kommer från Tyskland där man använder sig av citron för att tillföra lite syra till veteöl av lägre kvalité. Hoegaarden är redan under bryggprocessen smaksatt med citrus och det är därför helt onödigt att slänga i en citron.
Till färgen är ölet gult och grumligt. Dofter som går att urskilja är Enbär, apelsin, tall och litchi.
Smaken är elegeant söt-sur och påminner om vetebröd, grönpaprika och pomerans. Även en tydlig nyans av koriander och Curaçao apelsiner kommer fram. Ölet kan beskrivas som lätt örtigt och kryddigt och väl balanserat. Ölet passar bra till fisk- och skaldjur, framför allt med sushi och de kalla fiskarna på julbordet. 4/5
Inköpsställe: Alko
Pris: 3,31€
Typ: Witbier (Belgisk veteöl)
Alc.vol: 4,9%
EBU: 10,7
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar