22 mars 2013

Malmgård Dinkel - Spelt från Pernå

Malmgårs Dinkel är ett öl som är bryggt med Malmgårds egna speltvete. Mera om Malmgård som bryggeri kan man läsa i ett tidigare inlägg. 
Dinkeln har en vacker aningen mörkare bärnstensbrun färg. Man hittar tydliga dofter av toffe och nötter som är karaktäristiskt för speltvete. Dessutom kan man känna att doften är aningen stickig med nyanser av nyklippt gräs, örter och bröd.

Dofterna är alltså väldigt pilsner aktiga och så är också smaken. Det finns fina jordiga toner som följs upp av en torr och nötig munkänsla. Man kan känna igen smaker av basilika och ärtskidor. Ölet har en fin maltbeska och kan beskrivas som kexig och torr.

Jag bekantade mig för första gången med Dinkeln redan år 2007 då kostade ölet lite på 2€ i Anton & Anton som låg på Ågatan i Borgå. Idag kostar en flaska Dinkel lite på 4€ på CityMarket. För en halv liter mellis i en vanlig affär är priset väldigt högt. Ett sådant pris sätter dessutom också aningen högre krav på ölet. Personligen anser jag att Dinkeln inte är tillräkligt speciell för att motivera ett pris på 4€--> i en vanlig affär. Ett vettigt pris på en pub skulle vara mellan 7 och 9€ för en dinekl för då ingår ju service och korrekta glas och en trevlig atmosfär i priset. På grund av det höga försäljningspriset och avsaknande av WOW-faktor får Dinkeln med sig ynka 3,25/5 0,25 poäng kommer för den snygga flaskan.

Inköpsställe: Test-produkt av Malmgård
Pris: På vanlig affär 4€ --> och på Pubben 7€-->
Stil: Specialty Grain
Alc. vol: 4,5%
EBU: 20

Inga kommentarer: