14 aug. 2014

Brooklyn Brew Shop Beer Making Kit Every Day IPA

The Mashing!
I våras köpte jag ett hembryggar sett från Brooklyn Brew Shop. Grejerna inhandlade jag på Firebox till det förmånliga priset 46€, ovanpå det tillkom det en svidande postavgift på 32€. Firebox jobbade snabbt och grejerna anlände inom ca. 1 vecka. Lådan innehåller ett 1gl stort jäskar, slangar, racking kane, luftlås, termometer, maltblandning, humle-mix, jäst och desinfieringsmedel. Det du behöver skaffa själv för att kunna brygga är 1st 10l ämbar, 1st 5l kastrull, sil eller alternativt en silpåse, 1st tratt, 1st slev samt 10st tomma ölflaskor och lite korkar.

Kittet är sjukt bra eftersom det är designat för hemmabruk. Brooklyn Brew Shop erbjuder bra instruktioner för bryggning och buteljering på deras hemsida.

Processen för att komma fram till en Every Day IPA börjar med att man mäskar malten i ca. 1h på en temperatur mellan 62 och 68 grader. Efter en timme så mäskar man ut, alltså höjer temperaturen till 72grader under konstant omrörning.

The Sparge
Efter det är det dags för att sila vörten, vattnet du har mäskat i kallas nu för vört. Man behöver också koka upp lite mera vatten på grund av att en del avdunstat under mäskningen. Man vill ungefär ha 4,5 - 5 liter vört för att få en sats på 3,75l färdigt öl. Sedan fortsätter man med att sätta upp sin sil eller silpåse över ett stort ämbar och sila vörten genom malten 2-3 gånger.

Nästa steg är koka ölet. Det är nu som man tillsätter humlet och skapar smakprofilen för sitt öl. Vörten skall koka i 60min. Man vill få vattnet att sjuda innan man startar klockan. Man sjuder vattnet för att upp nå en jämn och fin kokning så att man inte förlorar alltför mycket jäsningsbart socker. Man kokar ölet i ca. 1h timme o tillsätter olika andelar av humle vid olika tillfällen för att påverka den slutliga smaken av ölet.

Man fortsätter sedan med att kyla ner vörten efter kokning. Lättast gör man genom att göra ett isbad i diskhon så att man snabbt får ner temperaturen till ca. 21grader. Efter det gäller det att sila vätskan genom en sil och en tratt ner till jäsningskaret. Man silar för att bli av med sediment av humle- och maltrester samt för att dra in syre i vörten för att hjälpa jäsningen. Sen så slänger man i jästen i jäsningskaret och skakar om kontainern väldigt aggresivt så att man väcker jästen. Sen är det bara att hitta ett mörkt och ganska svalt utrymme där ölet får jäsa ifred. Ölet får jäsa ifred i 2-3 dagar, efter det lägger man fast luftlåset som är fyllt med lite desinfieringsmedel. Sedan är det bara att vänta i ytterligare 11-12 dagar innan det är dags för att buteljera.
Humle
Jäsningen i full gång

Då man buteljerat får man ytterligare vänta i 10-14 dagar in ölet är klart. Det är nämligen den andra jäsningen på flaska som skapar kolsyra.

Hur blev själva ölet då? Joo-o det blev riktigt gott. Fin maltstomme men en kanske aningen tillbakalutad och lite mesig beska. Ölet uppnådde trots allt en ganska fin balans på grund av att man skapade kolsyran med att tillsätta lite honung till ölet innan det sjönk ner i flaskan. Men framförallt så smakade ölet fantastiskt på grund av att man gjort det helt själv! Efter att jag använt det färdiga kittet har jag gjort några egna recept som har blivit jävligt mycke bättre än Every Day IPA, men på grund av upplevelsen ger jag 5/5 åt detta fantastiska kit!

Det färdiga ölet
 Det har aldrig varit så lätt att börja experimentera med att brygga sitt eget öl, jag hoppas innerligt att detta inlägg inspirerar flera till att koka sitt egna öl. Själv har jag gjort en Cascadian Black Ale som fick heta "Timo Soini Hates Black(s) Ale" och i skrivande stund står en sats onämnd Saison och jäser i köksskåpet, livet är fan härligt ibland.

Blev du intresserad? Här är en liten länk lista för mera information:

Köp ditt egna kit här!

Instruktioner

Brewcat, en finsk webshop för hembryggare, dom säljer precis allt man kan tänka sig behöva!

Första upplagan av John Palmers fantastiska bok "How to brew", HELT GRATIS!

Brewtoad, bästa sidan att leta efter inspiration på, massor av andra hembryggare som laddar upp sina recept.

Inga kommentarer: