22 nov. 2011

Keisari Talvi



Keisari Talvi bryggs av Nokian Panimo som har en tendens till att döpa alla sina öl till Keisari. Ingen brist på självförtroende där inte. I vilket fall som helst så har vi redan talat om Nokian Panimo i ett tidigare inlägg som ni hittar här.

Dagens öl är ett Dark Lager i tysk stil. Ölet är ofiltrerat och är 6,0% starkt.
Då det slås upp i ett glas kan man observera en kaffe-brun färg och en vacker men aningen för kort skumkrona. Då man för glaset till näsan känner man mineraliga toner och någonting som påminner om gummi och bark. Man kan även känna igen en hostmedicins aktig örtighet.

Tar man en klunk av ölet är sannolikheten stor att man möts av en väl balanserad maltbeska som påminner väldigt mycket om beskan i kaffe. Ölet är robust maltigt med fina humletoner som kliver fram lite längre bak. Ölet är även kryddat med fenkol vilket lyfter fram kryddiga smaker som kan liknas vid anis och lakrits. Liten miss dock det här med fenkol eftersom det sätter ölet aningen ur balans. Dessa örtiga toner kliver fram när man börjar nå slutet av glaset och den ganska snälla kolsyrningen har dött ut.



Keisari Talvi kan beskrivas som ett medelfylligt öl med en kryddig sötma som möts upp av en robust maltbeska. Att para ihop det här ölet med mat är ganska lätt. Ört kryddade korvar, lådorna på julbordet, skinka och ägg skall alla nog känna sig ganska safe med vinter kejsarn. Som en helhet får kejsaren med sig hem en 3/5. Det motiverar jag med att den aningen generösa fenkols kryddningen sätter ölet ur balans och får det att utveckla en medicin smakande karaktär mot slutet av glaset.

Inköpsställe: Alko
Pris: 2,40€
Typ: Dark Lager
Alc.Vol: 6,0%
EBU: 30
Var gjordes testet: Borgå

Inga kommentarer: