28 apr. 2011

Karhu III - En gammal bekant


Karhu är ett välbekant Öl för alla Finländare. Karhu är det mest sålda ölet i Finland. Karhu ägs och bryggs av Sinebrychoff som är en del av den danska Calrsberg koncernen. Karhu har bryggts sedan 1920 men bryggandet av den älskade Karhu III inleddes 1961 vid bryggeriet i Björneborg. År 2009 bestämde sig Sinebrychoff för att lägga ner tillverkningen i Björneborg och flyttade Karhu produktionen till Kervo, ett beslut som inte var så hemskt populärt i Björneborg. Receptet för det moderna Karhu ölet är framtaget av Bryggerimästare Ilkka Vanhatalo vid bryggeriet i Björneborg.

Till färgen är den välbekanta björnen gyllenbrun och den skapar en lätt vit skumkrona. Då man doftar på ölet kan man hitta citrus och råa äpplen. Ölet har mycket smak för att vara ett finskt standard lager, det är äningen söt och gräsigt och har en fin balanserad men ganska lätt beska.

Karhu är inget gourmet öl men det passar ändå ganska bra ihop med allting. Karhu är som en gammal vän som aldrig sviker en. Man är stolt då man bjuder utländska gäster på en Karhu och vi har alla massvis med minnen förknippade med detta ädla lager öl från Björneborg. Som Öl 3/5 som en räddare i nöden, trogen vän och någon att dela minnen med 5/5!

Pris: 1,38€
Inköpsställe: Alko
Typ: Lager
Alc.Vol: 4,6%
EBU: 15
Var gjordes testet: Hemma i Borgå

Inga kommentarer: